عرفات وعــــرفه :
عرفات، نام منطقه وسیعى است با مساحت حدود 18 کیلومتر مربع واقع در شرق مکه معظمه.
زائران بیتالله الحرام در روز عرفه - نهم ذى حجّه - از ظهر تا غروب در این منطقه حضور دارند, و به نیایش و عبادت مشغول میشوند.
در نقلى آمده است که آدم و حوّا (علیهم السلام) پس از هبوط از بهشت و آمدن به کره خاکى، در این سرزمین همدیگر را یافتند و به همین دلیل، این منطقه «عرفات» به معنی آشنایی، و این روز «عرفه» نام گرفته است.
در نقلی دیگر گفته اند که جبرائیل علیه السلام هنگامی که مناسک را به ابراهیم می آموخت ، چون به عرفه رسید به او گفت «عرفت» و او پاسخ داد آری ، لذا به این نام خوانده شد.
و نیز گفته اند سبب آن این است که مردم از این جایگاه به گناه خود اعتراف میکنند.
روز عرفه، روز خواری شیطان
فرصتی بی نظیر همچون شب قدر
پیغمبر اکرم ص :
خداوند وحی فرستاد : بر فرض که اهل هفت آسمان و تمام زمین، همگی از من درخواست کنند و به هرکدام هرچه که خواستند را بدهم، از خزانه، حکومت و فضل الهی ذرّهای کاسته نمیشود؛ حتی مثل یک بال پشه هم از خزانه من کم نمیشود !!!!
اثر دعا برای دیگران و پشت سر آنها
حضرت امام باقر علیه السلام فرمودند:
«أسرع الدعا نُجحاً للإجابة دعاء الأخ لأخیه بظهر الغیب»
سریعترین دعایی که به هدف اجابت میرسد، دعایی است که یک برادر مؤمن، برای برادر مؤمن دیگرش میکند و پشت سر او برایش از خدا خیر میخواهد؛ نه در حضورش.
وقتی این شخص شروع میکند به دعا کردن برای برادر مؤمنش و پشت سر او، آن فرشتهای که برای گرفتن دعاها موکّل شده است، جواب میدهد: بله! «و لک مثلاه» یعنی این چیزی که برای برادرت خواستی، برای خودت دو برابرش برآورده شد.
یعنی همین که برای دیگری خیر خواستی و دعایش کردی، برای خودت دو برابرش منظور و مستجاب میشود.
این روز را از دست ندهید!
آیت الله مجتهدی تهرانی :
هر لحظهای از لحظات روز عرفه برای ما گرانبها است؛ بخصوص برای دعا و درخواست از خداوند. این فرصت بهترین فرصت است. پس این فرصت را از دست ندهید! به خصوص از ظهر تا هنگام غروب را که در روایات وارد شده است. این چند ساعت را غنیمت بشمارید.
بدانید اگر میخواهید مشکلاتتان را حل کنید ـکه همه ما مشکلات داریمـ بیایید این چند ساعت را درِ خانه خدا بروید و از او بخواهید؛ چه حاجتهای مادی را و چه معنوی را، همه را از او بخواهید. چون امروز برد دعا خیلی زیاد است. بخصوص درباره دیگران اگر دعا کنید، ما در روایت داریم که خدا چند هزار برابر به شما اعطا میکند.
سه حدیث معتبر از پیامبر اکرم(ص) :
«خداوند در هیچ روزی به اندازه روز عرفه، بندگان خود را از آتش جهنم آزاد نمیکند».
آنگاه که در عرفات وقوف کنى، چنانچه گناهانت به تعداد شنهای شنزار یا ستارگان آسمان یا قطرههای باران باشد، خداوند آنها را خواهد بخشید».(کافى، ج 4، ص 316)
از رسول خدا(ص) پرسیدند:چه کسی از اهل عرفات، گناهش از همه بزرگتر است؟ حضرت فرمود: «کسی که عرفات را درک کرده باشد و گمان کند خداوند او را نیامرزیده است».(سنن الکبرى، ج 5، ص 192)
اعمــــال روز عرفه :
اول: غسل
دوّم: زیارت امام حسین علیهالسلام
که معادل هزار حجّ و هزار عمره و هزار جهاد بلکه بالاتر است...
سوّم: دو رکعت نماز بعد از نماز عصر زیر آسمان،
و اقرار به وحدانیت و رحمانیت خداوند
و اعتراف به غفلت و گناه
چهارم: دعای پر فیض عــــــرفه